• uk
  • ru
Каталог
м. Київ
07.09.20
Помилки при будівництві будинку

Помилки при будівництві будинку

Як не допускати помилки при будівництві будинку.

У процесі будівництва будинку найменша помилка на одному з технологічних етапів може обійтися дуже дорого, тому потрібно максимально уважно ставитися до будь-якої деталі. Будівництво вимагає часу, професіоналізму і обдуманих дій не тільки від підрядника, а й розуміння технологій, будівельного процесу і обізнаності в розмаїтті будматеріалів самого замовника. У цій статті зібрані найбільш типові помилки при будівництві будинку, які потрібно врахувати в першу чергу, щоб ваш будинок став безпечним і комфортним місцем для проживання. На чужих помилках вчитися набагато приємніше, ніж на своїх.

Головна помилка при будь-якому будівництві спроба заощадити.

Така спокуса може переслідувати Вас як з самого початку, так і ближче до завершення. А результатом, на жаль, може стати як мінімум розчарування після вселення в будинок, як максимум поява на світі ще одного "довгобуду", який власник не має бажання завершувати.

1. Ділянка. Економія при купівлі ділянки: наскільки це реально і чим загрожує. Як відомо, хороше дешевим не буває. Розташування ділянки серйозними мінусами вважаються: • віддаленість, • кутова орієнтація. Форма і розміри ділянки – кращою є ділянка квадратної форми, на якій оптимально побудувати будинок в центрі ділянки. Найбільш непривабливими вважаються кутові і вузькі ділянки землі, до яких необхідно прив'язувати не тільки форму споруди, а й розміри майбутнього будинку. Инфраструктуранаприклад, близькість підключення до центральної системи каналізації, газових, телефонних та електромереж, можливість влаштувати зручний в'їзд на ділянку традиційно належать до якостей, які підвищують його ціну.

2. Геологічна розвідка. Треба уважно поставитися до ділянки, на якій планується будівництво. Якщо не зробити проби ґрунту і не досліджувати глибину залягання ґрунтових вод, наслідки можуть бути катастрофічними: зруйнований фундамент, тріщини на стінах. По-доброму, пробне дослідження ґрунтів бажано робити ще до покупки вподобаної ділянки. В цьому випадку ви хоча б убезпечите себе від придбання відверто згубної території. Особливу увагу варто звернути на це питання власникам ділянок поблизу водойм і в місцевості, схильній до заболочування. Правильні відомості про тип ґрунтів дозволяють проектувальнику точно розрахувати допустиме навантаження і вибрати ті будівельні матеріали, які оптимально підійдуть в даному випадку.

3. Проєкт. Раціональний підхід дійсно може заощадити кошти на виправленні недоліків ділянки. Сьогодні в Інтернеті і спеціалізованих журналах публікується чимало "типових проектів приватних будинків". У таких роботах є і грамотне внутрішнє планування і ефектні елементи, а фасад і плани поверхів, які можна розглянути з усіх боків. Мінус, власне кажучи, один: Ви бачите тільки "верхівку айсберга", а детальну документацію, кошторис і вимоги Ви отримаєте на руки тільки після додаткової оплати фірмі, яка цей проект розробила. Саме тому попередньо обравши архітектора, Ви в результаті отримаєте гарантію, що будинок спроектований персонально для Вас, а якщо захочете внести зміни в проект і кошторис, то за не дуже велику додаткову плату архітектор переробить проект так, як Ви побажаєте.

4. Розташування будинку. Ідеальним співвідношенням площі будинку та розміру ділянки є 1 до 10. Не варто будувати занадто великий будинок на маленькій ділянці. Заздалегідь розплануйте, де будуть знаходиться альтанка, гараж та інші господарські споруди; де на ділянку зможе в'їжджати вантажний транспорт і де будуть розташовуватися будматеріали.

5. Фундамент. Основна вимога до фундаменту він повинен бути однорідним. Він може бути стовпчастим або стрічковим, різного роду поєднання можуть привести до руйнування фундаменту. Відстань від ґрунту до верху цоколя повинна бути не менше 50-70 см, а краще 1 метр. Низький цоколь призведе до виникнення ряду незручностей, які згодом можуть стати справжніми проблемами. Низький цоколь не захищає від забруднень, потічків води та інших природних впливів, що відбуваються на рівні землі. Контакт стін зі снігом взимку може негативно позначатися на терміні експлуатації і теплоізоляційних характеристиках будинку.

6. Інженерне оснащення будинку. Планування комунікацій здійснюється до того, як побудована коробка, тому слід заздалегідь вирішити питання газопостачання, водопостачання, водовідведення, установки системи опалення, вентиляції, електропостачання та охоронних систем. Це істотно впливає на планування будинку, розташування санвузлів, котельні. Отвори для введення і випусків інженерних комунікацій необхідно виконувати при влаштуванні фундаментів.

7. Покрівля найважливіший елемент будинку і її облаштування розраховується залежно від опадів, вітрових навантажень і загального планування будівлі. Не можна спочатку звести фундамент і стіни будинку, а потім думати над тим, якою буде покрівельна конструкція. Поширені помилки при будівництві даху виникають, коли замовники змінюють затверджений в проекті будинку матеріал покрівлі іншим. Наприклад, замінюючи легкі покрівельні матеріали важкими, можуть відбутися такі казуси, як просідання покриття, порушення геометрії настилу, руйнування стін. Щоб забезпечити покрівлі збереження, потрібно чітко визначити кількість шарів матеріалу для утеплення, товщину контуру ізоляції і зробити якісну установку.

 Інженерне оснащення будинку.

Помилки допущені монтажниками треба убезпечити. Причинами помилок можуть стати наступні обставини:

  • відсутній шар гідроізоляції поверх утеплювача;
  • погана фіксація гідроізоляції, через що може зміститися утеплювач і з'явитися «холодна» щілина;
  • не передбачений проміжок на вентиляцію, в результаті чого утворюється конденсат, який осідає на кроквяній конструкції;
  • погано проведена пароізоляція або вона взагалі відсутня;
  • плити теплоізоляційного матеріалу не щільно прилягають, що призводить до утворення конденсату;
  • стіна за мауерлатом не утеплюється;
  • дах на металевому каркасі утеплюють за аналогією дерев'яних конструкцій, а саме між балками крокв. Неправильний вибір способу теплоізоляції покрівельного

покриття забезпечить утворення «мостів холоду».

Більшість будівельників не розуміють повною мірою значення пароізоляції в покрівельному «пирозі», тому укладають її спрощено або неправильно. Помилки при будівництві даху пов'язані з тим, що підпокрівельну плівку прикріплюють навиворіт або за допомогою цвяхів, чого робити не можна. Для монтажу плівки застосовується спеціальна стрічка. Коли ж матеріал для пароізоляції укласти навиворіт, то волога буде накопичуватися в утеплювачі. Щоб уникнути казусів, запам'ятайте наступне: плівка в рулоні загорнута «обличчям» усередину і на лицьовій частині позначений логотип або назва торгової марки.

8. Вибір підрядника. Це лише здається, що знайти фахівця зараз дуже легко. Справжній професіонал, майстер своєї справи це швидше виняток, ніж правило. Не варто вестися на дешеву оплату справжній професіонал знає собі ціну. Кваліфікований фахівець працює сумлінно, він відкритий для зауважень і побажань замовника, має власні аргументи і може порекомендувати оптимальні конструктивні рішення і матеріали. Кращим способом пошуку в даному випадку є рекомендації задоволених клієнтів. Чим серйозніші ваші очікування щодо будинку, тим ретельніше треба підбирати будівельників, а саме компанії з ліцензією, пакетом документів і відповідними гарантіями. У ній є персональний менеджер, кваліфікований виконроб і сумлінні робітники, для яких важить їх репутація. А ваша роль буде набагато приємнішою, ніж, якщо в цілях економії, ви вирішите взяти на себе невдячну працю нагляду за будівельниками.