• uk
  • ru
Каталог
м. Київ
07.09.20
За якими показниками визначається якість ламінату

За якими показниками визначається якість ламінату

Якщо є необхідність вибрати підлогове покриття високої якості, то часто роблять вибір на користь ламінату. При цьому варто вивчити, що це за матеріал, правила його вибору і основні помилки, які допускають при цьому.

Що являє собою ламінат?

Що являє собою ламінат?

Найбільш популярний спосіб обробки підлоги - ламінат. Завдяки цьому, кожен бажаючий може скористатися якісним матеріалом, який відрізняється простотою укладання, зручністю, дизайном. Щоб зрозуміти, який виріб більше підходить для квартири, знадобиться вивчити існуючу класифікацію ламінатної дошки і її будову.

Класична форма матеріалу складається з 4 шарів:

  • верхнього - захист покриття забезпечує плівка оверлей. Для її виготовлення використовують меламінові і акрилові смоли. Вона необхідна для захисту обробки від попадання вологи, пилу, бруду, УФ-променів до середини ламінату. Зносостійкість покриття безпосередньо залежить від того, яка товщина цього шару;
  • декоративного - колір і фактура нанесені на паперову основу, заховані під прозорий верхній шар, від якого залежить вид покриття;
  • основного - це деревна плита, яка була сформована під впливом високих температур; вона міцна;
  • нижнього - він ще називається стабілізуючий.

Як вибрати ламінат: поради та помилки

При виборі ламінату необхідно керуватися порадами фахівців, які допоможуть уникнути найпоширеніших помилок, пов'язаних з даними покриттям. Більш докладно про це трохи нижче.

На що слід звернути увагу при виборі ламінату

На що слід звернути увагу при виборі ламінату

Перед тим, як зробити остаточний вибір на користь того чи іншого варіанта покриття, потрібно врахувати такі його характеристики:

  1. Вологостійкість - цей матеріал найбільш часто страждає від вологи. Так, якщо вода потрапляє в стик, то дошки починають її вбирати, розбухати. В результаті з'являються нерівності, а декоративний шар псується. Але виробники ламінату враховують цю особливість, тому створюють вироби, які підходять для укладання у ванній і кухні.
  2. Водостійкість - замкові з'єднання планок, розташовані з торцевого боку, уразливі перед водою. Якщо вода потрапила на підлогу або застоялася, то вона проникає в основну плиту і призводить до її деформації. Тому потрібно верхні частини промащувати герметиком.
  3. Де можна укладати Цей матеріал універсальний, тому підходить для будь-якого приміщення.

Крім цього, ламінатом можна обробити стіни.

Поширені помилки при виборі ламінату:

При виборі ламінатного покриття часто припускаються помилок, які призводять до того, що в процесі експлуатації воно псується, що зменшує термін його придатності.

Неправильний вибір класу зносостійкості

Ця помилка найпоширеніша. Цей фактор позначається на вартості, тому часто, щоб заощадити користувачі під час ремонту вибирають найбільш бюджетний варіант. При цьому вони не враховують той факт, що такий виріб не підійде для приміщень з великою прохідністю.

З цієї причини перед покупкою потрібно врахувати саме клас ламінованого покриття. По ньому можна визначити довговічність покриття і стійкість до стирання і до появи подряпин. Так, для приміщень з низькою прохідністю ідеальним варіантом стане 31 клас, для офісу, коридору, кухні - 32. А там, де максимальне навантаження - 33 клас.

Неправильна товщина

Товщина дошки - ще один важливий параметр. Він визначає шумопоглинання покриття. Чим тонша дошка, тим краще будуть чутні ваші кроки.

Товщина варіюється в межах 6-12 мм. Часто люди намагаються заощадити - товар купують рівнем вище, але при цьому ламінат виходить гучним.

Є нюанси вибору підлоги для квартири. Так, якщо на ній будуть стояти меблі і різне устаткування, то не варто робити вибір на користь виробів, товщина яких менше 10 мм. В іншому випадку він не зможе впоратися з навантаженнями статичного типу. Але при укладанні на теплу підлогу дошки повинні бути тонкими.

Невідповідний відтінок

Приміщення буде виглядати гармонійно за умови, що всі матеріали, необхідні для обробки, будуть виконані в одному кольорі. Використовувати можна контрастні відтінки.

У разі, коли необхідно зробити невелике приміщення візуально більше, знадобиться для обробки використовувати холодні тони, а світлі допоможуть великий простір зробити затишніше.

Щоб не помилитися з вибором, не варто покладатися на свою пам'ять - потрібно заздалегідь взяти зразки матеріалів і подивитися, будуть вони поєднуватися чи ні.

Вологостійкий ламінат переплутано з водостійким.

Вологостійкий ламінат переплутано з водостійким.

Ламінат найбільше страждає від вологості. Виробники цього покриття враховують дану особливість матеріалу, тому випускають водостійкі моделі, які підходять для укладання в кухні і ванній. При виборі виробу потрібно не переплутати вологостійкі і водостійкі варіанти.

Їх відмінність в тому, що вологостійкий матеріал складається з міцної деревоволокнистої плити, оброблений парафіном та іншими речовинами, які здатні забезпечити захист дошці від впливу вологи лише на певний час. Таке покриття не боїться забруднень, вологого прибирання, попередить розвиток грибка і цвілі. Але якщо відразу не прибрати воду, то ламінат почне деформуватися, що призведе до нерівностей підлоги.

Прямий контакт з водою не страшний тільки водостійкому ламінату.

Непродумана економія на підкладці

Нерідко виникає така ситуація, коли під час складання кошторису на проведення ремонтних робіт, не враховують підкладку. В результаті доводиться витрачати свій час на додаткові поїздки і придбання відсутнього матеріалу. Крім цього, можливий варіант, коли купують найдешевшу підкладку, що загрожує в подальшому неприємними сюрпризами. Наприклад, вона неприємно пахне, а також виділяє токсичні речовини, які не тільки отруйні, а й можуть викликати алергію.

Якісна підкладка вирівнює поверхню з бетону, забезпечує тепло і шумоізоляцію, пом'якшує ударне навантаження і збільшує термін служби ламінату до п'яти років.