• uk
  • ru
Каталог
м. Київ
14.10.19
Грунтовки

Грунтовки

Ґрунтовки. Підготовка до виконання оздоблювальних робіт.

Оздоблювальні роботи, часто пов'язують з вибором хорошого і красивого фінішного матеріалу, але мало хто замислюється, що оздоблювальні роботи, це не тільки фінішне покриття (паркет, керамічна плитка, шпалери, фарбування, лінолеум і ін.), а й ціла система, зі своїми правилами монтажу. І будь-яка зі складових цієї системи вимагає професійного виконання.

Ступінь шпаруватості

Ступінь шпаруватості основи можна визначити самостійно за допомогою краплі води. Якщо на вбирання краплі йде більше 20 хвилин, то така поверхня мало шпарувата. Вбирання в межах від 3 до 20 хвилин означає, що перед нами поверхня з нормальною шпаруватісю. Якщо вода "пішла" менш ніж за 3 хвилини – основа дуже шпарувата. Після аналізу перерахованих вище критеріїв, приймається рішення про застосування того чи іншого матеріалу і технології, для якісної підготовки основи.

Саме ґрунтовки визначають довговічність майбутніх декоративних покриттів і дозволяють домогтися максимальної якості оздоблювальних робіт.

Найважливіше завдання ґрунтовок:

  • забезпечити щільне зчеплення основи з верхніми шарами покриттів, що наносяться і кріпляться (шпаклівок, фарб, шпалер, і т.п.);
  • зміцнювати поверхні, покращувати їх адгезійні властивості, підвищувати водостійкість і лугостійкість поверхонь;
  • захист мінеральних поверхонь від руйнівного впливу зовнішнього середовища, зберігаючи при цьому певну шпаруватість, адже поверхня повинна «дихати»;

Ґрунтовки бувають різні, їх можна розділити на шість типів:

  • глибокопроникні;
  • водовідштовхувальні;
  • адгезійні;
  • антикорозійні;
  • антисептичні;
  • протипожежні.

Втім, три останні не прийнято вважати за ґрунтовки, їх зазвичай називають просочення для дерева. Також слід зазначити, що всі перераховані вище характеристики зовсім не взаємовиключні. Так, наприклад, глибокопроникаюча ґрунтовка може бути не тільки зміцнюючою, а й одночасно і адгезійною і водовідштовхувальною.

Ґрунтовки бувають:

Емульсійні (акрилові силіконові) - підходять практично для всіх видів поверхонь: цегли, бетону, штукатурки, шпаклівки, гіпсокартону, дерева і т.д., крім металевих поверхонь Серед переваг, легкість використання, можливість розведення звичайною водою. Швидке висихання (за 2-4 години) і відсутність сильного запаху, зручні при роботі в житлових приміщеннях.

Епоксидні і поліуретанові - за складом є розведеними розчинниками відповідними фарбами. В основному ними ґрунтують бетонні основи, готуючи їх для нанесення емалей.

Алкідні - використовується для підготовки дерев'яних поверхонь до фарбування, термін їх висихання 10-16 годин. Цей ґрунтуючий склад «розпушує» верхній шар деревини, що значно покращує адгезію між фарбою і деревом, підвищує стійкість покриття і термін його служби. Використовують також і для покриття заліза. Не використовуються на мінеральних поверхнях.

Ґрунтовки представляють собою рідку емульсію, іноді з невеликою кількістю пігменту. 

Ґрунтовка повинна глибоко всотуватися в пори, створюючи на всій поверхні тонкий шар, який міцно зчіплюється з основою. Будь-який ґрунт не зменшує паропроникність поверхні. Застигаючи ґрунтовка формує кристалічну решітку з хорошою проникаючою здатністю, одночасно виступаючи своєрідним каркасом, що жорстко утримує частинки поверхні, обробленої ґрунтом. Заґрунтована поверхня не «висотує» сполучних речовин з декоративних покриттів і тим не послаблює їх.

Алкідні

Ґрунтовки глибокого проникнення - застосовуються для нанесення на бетон або штукатурку та інші шпаруваті поверхні, які не вирізняються крихкістю. Головне її завдання - просочування на максимально можливу глибину. Це досягається завдяки тому, що в якості плівкоутворюючого в цих ґрунтовках використовують дисперсії з дуже малим розміром латексних частинок («міцелл»). До переліку поверхонь, що вимагають нанесення ґрунту входять: оштукатурені стіни, бетон, цегляні кладки, асбоцемент. Для зазначених основ використовуються ґрунти глибокого проникнення: Thomsit R 766, Ceresit CT17, CT 17 super, Полімін АС7; Knauf Tiffelgrunt, Grundmittel.

Зміцнюючі ґрунтовки за принципом дії дуже схожі на ґрунти глибокого проникнення. У складі цих ґрунтовок велика концентрація клею. Зміцнюючі ґрунтовки добре склеюють частинки пухких поверхонь. Але використовувати цей тип ґрунтовок не рекомендується для інших поверхонь, оскільки вони розраховані на абсолютне вбирання в поверхню. До таких відносять: Thomsit R 755 епоксидна, Thomsit R 777 концентрат, Knauf Ґрундірміттель (перед штукатуркою), Knauf Хафт - емульсія (перед шпаклівкою), Knauf Естріхґрунд (перед улаштуванням наливних підлог), з дешевих - Полімін АС 5, АС 7).

Адгезійні ґрунтовки призначені для слабо поглинаючих поверхонь. Після обробки спеціалізованої ґрунтовкою, компоненти, що входять до її складу, утворюють на поверхні тонкий шар («кристалічну решітку»), на який вже добре лягає штукатурка або інше подібне. Адгезійними ґрунтовками є: Ceresit СТ16, Ceresit СТ19 Бетонконтакт, Knauf Бетоконтакт, Полімін AC 3.

Антисептичні (антимікробні) ґрунтовки - Grund Antiseptik, Ceresit CT99 - застосовуються на поверхнях, схильних до корозії, пліснявіння, всередині і зовні приміщень. Ґрунтовка-антисептик служить для запобігання цвілі, грибка, моху, і інших мікроорганізмів, а також для їх знищення з поверхні.