• uk
  • ru
Каталог
м. Київ
14.10.19
Утеплення будинків: пінопласт або мінеральна вата

Утеплення будинків: пінопласт або мінеральна вата

Власники власних квадратних метрів рано чи пізно замислюються над тим, що треба утеплити стіни приміщення. На цьому етапі виникає необхідність не тільки вибрати підходящий матеріал, а й зробити правильне його укладання.

Пінопласт чи мінвата - що обрати?

Пінопласт чи мінвата - що обрати?

Для утеплення часто застосовують мінеральну вату і пінопласт. Але сфера їх застосування як утеплювачів відрізняється:

  • якщо необхідно утеплити фундамент на цокольному поверсі з зовнішнього боку будівлі, то підходить тільки пінопласт;
  • для дерев'яного будинку потрібна мінвата, оскільки стіни з такої сировини "дихаючі", а пінопласт повністю "вб'є" ця риса; пінополістирол укладають під бетонну стяжку підлоги і перекриттів;
  • утеплити мансарду, горище, скатну покрівлю можна і пінопластом, і мінватою;
  • для вентильованих фасадів піде тільки мінеральна вата, а для "мокрих", призначених під штукатурку - пінопласт;
  • внутрішні стіни каркасного будинку утеплятися можуть двома видами матеріалу, але з пінополістиролом плити повинні бути негорючими;
  • навколо камінів і печей повинна бути використана виключно мінвата, тому що вона має властивість негорючості.

З огляду на ці сфери застосування, можна без зусиль підібрати відповідний матеріал.

Що краще утеплювати пінопластом

Що краще утеплювати пінопластом

Пінопласт - ідеальний варіант для тих випадків, де спостерігається підвищена вологість повітря, але утеплення все одно необхідне, тож:

  • матеріал не постраждає в результаті контакту з мокрою землею, тому його можна використовувати в якості утеплення фундаментів і інших інженерних споруд, розташованих під землею. Навіть через кілька десятків років утеплювач не втратить свого зовнішнього вигляду і властивостей. Пінопласт нерідко застосовують при будівництві багатошарових фундаментів як середній шар. Готовий фундамент виходить дуже надійний;

Пінополістирол – ідеально використовувати

  • при зведенні будинку на монолітному фундаменті, без льоху;
  • якщо фундамент утеплити пінополістиролом горизонтально і вертикально, то він не буде промерзати;
  • якщо стіни будинку виконані з блоку або цегли, то також краще використовувати цей матеріал для утеплення з зовні і всередині;
  • для невентильованої покрівлі;
  • для підлоги і перекриття між поверхами.

Мінеральна вата

Мінвата підійде для утеплення:

  • будинків, зведених з дерева;
  • горищ, мансард, перекриттів будинків, покрівлі скатного типу. Але в цьому випадку треба обов'язково залишати простір для вентиляції;
  • будинків з цегли, де поверхів не багато, якщо в ролі середнього ізоляційного шару виступає мінеральна вата;
  • тришарових бетонних панелей, залізобетону, сендвіч-панелей в оболонці з металу;
  • тих місць, які потребують захисту від предметів, що сильно нагріваються, оскільки для базальтової вати не страшно нагрівання до 1000º;
  • будь-які каркасні споруди. Цей матеріал необхідний також і для шумоізоляції;
  • для теплових, водопровідних і газопровідних магістралей;
  • для ізоляції промобладнання на підприємстві

За допомогою цього матеріалу можна утеплити горизонтальні, вертикальні і навіть криволінійні поверхні.

Чим мінеральна вата відрізняється від пінопласту

Чим мінеральна вата відрізняється від пінопласту

Майже кожен забудовник, який працює в умовах клімату нашого регіону, в процесі будівництва змушений заздалегідь продумати утеплення будинку. Тому перед установкою опалення або навіть раніше треба вирішити, який утеплювач для цієї мети краще використовувати мінвату або пінопласт.

Саме ці два утеплювачі найчастіше використовують в будівництві, але між їх основними характеристиками існують значні відмінності; у пінополістиролу герметична структура, тому він не пропускає повітря. З цієї причини, якщо порівнювати, що тепліше з цих двох утеплювачів, то без сумніву, це пінопласт.

Паропроникність

Цей показник - одна з головних відмінностей між даними різновидами теплоізоляції. У пінопласту він варіюється в межах 0,13-0,03 мг/(м*ч*Па). У кам'яної вати інші показники - 0,4-0,6 мг/(м*ч*Па).

З цих даних видно, що пару виводить краще мінвата. Це означає, що в процесі всього терміну експлуатації цього матеріалу пара буде затримуватися в його порах, що стане причиною затримування вологи. В результаті утеплювач відволожиться. Тому зверху кам'яної вати знадобиться ще встановити пароізолюючий шар. У випадку з пінополіуретаном ніякі додаткові мембрани не потрібні.

Пожежна безпека

За показниками горючості виграє утеплювач з мінеральної вати. Всі різновиди теплоізоляції з пінопласту швидко займаються. При цьому під час горіння вони плавляться і обпадають палаючими краплями. Кам'яна вата при цьому не боїться підвищення температури до 1000⁰С, не горить і не займається. Тому її краще використовувати в приміщеннях, де великий ризик нагріву до високих температур.

Вартість

При вирішенні, який матеріал краще використовувати для утеплення приміщення, один з важливих аспектів вибору - ціна. Сьогодні, за 1 м³ мінеральної вати потрібно заплатити трохи більше, ніж за полістирол. Різниця невелика, то варто пам'ятати, що при покупці мінеральної вати знадобиться ще додаткова установка пароізоляції.

Про термін служби пінополістиролу і мінеральної вати

Пінопласт треба захищати від впливу УФ-променів і в закритих конструкціях він прослужить не одне десятиліття. Його часто використовують для утеплення фундаменту і бетонної основи. Структура мінвати через перепади температур і підвищеної вологості з часом погіршується, теплоізоляція може розшаровуватися і руйнуватися. Але при цьому вона стійка до згубних впливів і також розрахована на тривалий термін використання.

Що зручніше монтувати

За допомогою мінеральної вати в рулонах можна утеплити конструкції з нерівною поверхнею, труби та ін. Пінопластом утеплюють плоскі поверхні. Між пінопластовими плитами залишаються щілини, які є шпаринами для холоду - уникнути цього допоможе застосування плит з профільованим краєм або ж стики треба залити монтажною піною. Монтаж мінвати здійснюється без щілин.