• uk
  • ru
Каталог
м. Київ
07.09.20
Догляд за ламінатом. Основні правила як доглядати за ламінатом

Догляд за ламінатом. Основні правила як доглядати за ламінатом

Коли ламінат обраний і вже покладений, здавалося, що на цьому все закінчилося. Але це не так. Тепер, щоб термін служби матеріалу подовжився, необхідно правильно за ним доглядати.

Як мити ламінат: основні правила

Як мити ламінат: основні правила

Щоб правильно мити ламіноване покриття підлоги і не пошкодити його, знадобитися дотримуватися певних правил:

  • час миття і кількість води, яка повинна потрапляти на ламінат, повинні бути мінімальними. В цьому випадку волога випаровується з поверхні раніше, ніж встигне проникнути у внутрішні шари покриття і стати причиною деформації, нерівностей;
  • для мийки необхідно заздалегідь підготувати м'яку ганчірку або швабру з мікроволокном і можливістю регулювання. Ідеальний варіант - ганчірка з мікрофібри. Вона відмінно збере надлишки води з поверхні, не залишаючи розводів. Після кожної промивки потрібно добре віджати ганчірку або насадку на швабру. Не можна застосовувати для прибирання старі футболки, інші кольорові речі, а також ганчірки з ворсом. У разі їх застосування поверхня стане тьмяною і залишаться розводи;
  • займатися вологим прибиранням слід при відкритих вікнах - так вода швидше випарується і на ламінаті не утворюються калюжі і мокрі плями;
  • щоб зробити прибирання ефективніше, у воду додають особливі миючі засоби;
  • в разі сильного забруднення, поверхню слід мити двічі. Проводити прибирання потрібно невеликими ділянками і часто при цьому мити ганчірку. Перший раз знадобиться використовувати миючий засіб, після чого дати приміщенню висохнути. Другий раз протерти чистою водою;
  • якщо забруднення слабке, а на підлозі пил, то миття потрібно робити гарячою водою - так волога випаровується з підлоги швидше;
  • коли в приміщенні перебувають діти або люди з алергією, підлогу потрібно мити гарячою водою, не вдаючись до хімічних засобів. Температура рідини повинна становити 70-80⁰С. В цьому випадку ламінат буде дезінфікований, а вода швидко випарується. Проводити роботу необхідно в рукавичках. Міняти рідину для миття часто і добре вичавлювати ганчірку. Захист від опіків забезпечить використання швабри з віджиманням;
  • послідовність миття повинна бути такою, щоб не ходити по мокрій підлозі;
  • працювати шваброю краще паралельно планок ламінату, щоб вода не потрапляла в стики між ламелей;
  • коли ламінат висохне, знадобиться його відполірувати сухою ганчіркою. Завдяки такому підходу вдасться прибрати залишки вологи, розводи і надати покриттю блиск;
  • в разі дуже мокрої підлоги, потрібно протерти її серветкою без ворсу або сухою шваброю. Завдяки цьому ламінат не розбухне і ймовірність появи розводів зменшиться.

Після вологого прибирання теплою водою ламінат швидко сохне. Але використання чистої води може створити розводи. Щоб не допустити таких наслідків, в домашніх умовах варто використовувати розчин столового оцту слабкої концентрації.

Догляд за підлогою з ламінату: від глянсової до матової поверхні

На матовому ламинаті бруд збирається швидше, якщо порівнювати з глянцевим виробом, але догляд за ним набагато простіший, особливо, якщо для цього використовувати спеціальні спреї. У разі використання для матової поверхні вологої ганчірки, після завершення збирання знадобиться протерти покриття сухою ганчіркою. У разі наявності фаски, варто переконатися, що в них не залишилася волога.

На глянцевій поверхні бруд збирається рідко, але на ній помітні будь-які сліди, а також часто залишаються ушкодження у вигляді подряпин; таке покриття слід прибирати часто, тому що позбутися забруднень на ньому непросто. Складність прибирання полягає ще в тому, що після кожної процедури миття по підлозі з ламінату потрібно пройтися сухою ганчіркою до появи блиску.

Засоби по догляду за ламінатом

У продажу є багато побутової хімії, яка полегшує домашнє господарство. Але у випадку з ламінатним покриттям, потрібно знати, що можна використовувати для догляду за ним, а від яких засобів краще відмовитися.

Також є чимало засобів для чищення, які призначені для ламінатного покриття, але ними краще не зловживати - вони підходять тільки в тих випадках, коли сильні забруднення можна прибрати звичайною водою.

Є препарати, які взагалі не можна застосовувати для догляду за таким покриттям підлоги. Це стосується абразивних порошків або речовин, що відрізняються підвищеною кислотністю або лужним середовищем. Наприклад, хлорка і білизна призводять до пошкодження верхнього шару покриття. Не підходять для догляду за ламінатом силікон, воски, мастика, тому що їх структура псує ламіноване покриття.

Для очищення ламінату підходять і засоби, приготовані в домашніх умовах: дитячий шампунь не зашкодить якості покриття. Потрібно його розвести в теплій воді з розрахунку 5 ст.л. на 10 л; впорається з легким забрудненням і оцет - потрібно розбавити його в теплій воді в співвідношенні 1: 4; відполірувати глянцеву поверхню допоможе сік лимона і оцет. Для приготування суміші знадобиться 1,5 ст. оцту, 2 ст. теплої води і 1 ст. лимонного соку. Додати в отриману суміш потрібно 2-3 краплі засобу для миття посуду. Отриманим засобом можна відмити і відполірувати підлогу.

Якщо використовувати ці рекомендації, то проблем з ламінатом не виникне.

Основні поради по догляду за ламінатом

Основні поради по догляду за ламінатом

Щоб доглядати за ламінованим покриттям було просто, знадобиться виконувати рекомендації фахівців:

  • підлогу потрібно постійно тримати чистою і кожен день проводити сухе прибирання;
  • вологе прибирання повинна проводитися не більше 2 разів на тиждень - все залежить від ступеня забруднення;
  • треба уникати підвищеної вологості, а також сухості в приміщенні;
  • біля дверей в передпокої знадобиться килимок, на якому буде залишатися бруд, принесений з вулиці;
  • щоб надовше зберегти блиск і цілісність покриття, потрібно ходити по ньому в шкарпетках або м'яких тапках;
  • на ніжки меблів знадобиться прикріпити прокладки з повсті - це буде запобіжним заходом щодо пошкодження підлоги;
  • не варто кидати на ламінат важкі предмети або проливати абразивні речовини;
  • якщо на виріб пролилася рідина, то її відразу потрібно витерти;
  • засоби, призначені для догляду за ламінатом, потрібно використовувати, строго дотримуючись інструкції;
  • якщо з’явилися пошкодження, то приховати їх можна восковим олівцем, підбирати який слід за кольором покриття. Якщо порушені стики підкладки для ламінату, то знадобиться акриловий герметик, який також за кольором повинен підходити до підлоги.

Якщо ви будете доглядати за підлогою, використовуючи ці поради, ламіноване покриття не втратить своєї міцності та стійкості до згубних впливів зовнішнього середовища. Крім цього, її акуратний вигляд збережеться на довгий період експлуатації.